Rallylydnad – hundarna kan!

I lördags åkte jag med Muffin och Maja till Gnosjö och tävlade rallylydnad igen. Och trots att jag gjorde en massa onödiga fel så fick de båda godkänt resultat och kan därmed skippa kopplet och gå över till att tävla i fortsättningsklass. Frågan är om jag klarar det? Jag får läsa på och träna.

Båda startade på slutet eftersom de nyss gick ur höglöp och kanske fortfarande luktar störande gott för hanhundarna. Jag gick med Muffin först. Hon var inte road av att gå på träningsplanen. Hon gillar inte fuktiga gräsmattor där en massa andra hundar gått.

En vänlig människa, Tina, som jag träffat på agilitytävlingar förut filmade mina lopp. Det är jag inte bortskämd med. Och det var bra. För jag ser tydligt att hundarna är mycket mer med än jag tror. Det är jag som måste skärpa till mig.

Jag tyckte Muffin var superseg, som hon kan bli när hon är skendräktig eller märker att man är nervös. Men när jag ser filmen inser jag att jag skulle tagit det lugnare och inte försökt jaga på henne. Man får inte fel för att hunden är lite långsam. Alla fel hon fick utom en poäng är fel som jag gör. Jag stannar inte där jag ska, jag sträcker kopplet. Hon fick ändå 90 poäng. Nelly har lärt henne alla momenten. Hon kan detta. Det är jag som är lite för uppstressad.

Maja var okoncentrerad och ville bara nosa i gräset. Men även här ser jag på filmen att det inte alls var så illa som det kändes. Och att hunden är mer följsam än jag tyckte. Jag gör lite fel med mina fötter även här och går när jag ska stå still (fast jag mycket väl visste att jag skulle stanna på första momentet, domaren sa det tydligt på banvandringen). Vi krockar lite dumt en gång och missar ståendet helt men en del blir ju rätt. 77 poäng fick hon. Det var första rallytävlingen utomhus för Maja.

Nu blir det väl inga tävlingar på ett tag eftersom vi hoppas på valpar. Men rallymomenten passar ju bra att träna även med en dräktig tik, så kanske kan jag och Maja debutera i fortsättningsklass i höst.

Jag tycker agility är roligare, men det är nyttigt med rallylydnad också, och Maja tycker om all sorts träning.

Okategoriserade