Elda på dejt med Gonzo

Elda+Gonzo

Nu hoppas vi på valpar igen. Elda började löpa sex månader efter förra löpet. Den gången parade vi med Cezar, Oviksfjällens Robin. Det blev inga valpar då, jag tror att Elda blev dräktig men fick nån smitta så att fostren resorberades. Nu parade jag efter mycket funderande Elda med en av Cezars söner istället.

Skallabackens Gonzo blir snart åtta år. Han är svensk och dansk utställningschampion, så det är en rastypisk och snygg kille. Vi har träffat Gonzo många gånger och gillar honom skarpt. Gonzos pappa är alltså Cezar som är tolv år och i livet. Gonzos mamma Bennaz Mm-Myzlih Unn-Mack dog nyligen, 14,5 år gammal. Hon var svensk agility- och hoppchampion och aktiv högt upp i åren.

Gonzo är röntgad med HD B (normala höfter) och ED 0 (normala armbågar). Han är kollad för patellaluxation utan anmärkning. Han ögonlystes utan anmärkning när han var två år. Vi gjorde om ögonlysningen inför parningen för att vara säker på att han inte har någon allvarlig ögonsjukdom. Det är ju fördelen med att använda en äldre hane – man kan kolla hur det blev. Nu vid nästan åtta års ålder har han en liten grumling av linsen i kanten av ena ögat. Katarakt partiell cortex främre lindrig står det i protokollet. Det är inget som kommer att påverka honom. Eftersom det är långt mellan ögonlysningarna kan ögonlysaren inte bedöma om det är ärftligt, beror på en skada eller är en åldersförändring. Katarkt, grå starr, är inget problem i rasen pumi. Jag anser att det inte är någon risk att para med Gonzo på grund av detta. Tvärtom tycker jag att det är en bra kombination. Gonzo har syskon som utmärkt sig både på agilitybanan och i utställningsringen. Han är inte använd i avel tidigare. Inavelsgraden i kombinationen blir 0,6 procent.

Elda, Lyckodraken Ljungeld, är tre år. Hon är röntgad med HD A/B (normala höfter) och ED 0 (normala armbågar). Hon är patellakollad och ögonlyst utan anmärkning i år. Elda bär inte anlag för ögonsjukdomen PLL, partiell linsluxation. Båda hennes föräldrar är DNA-testade och fria. Eldas bästa utställningsresultat är Excellent på My Dog i år. Hon har genomfört godkänt vallanlagstest NHAT och BPH (beskrivning personlighet hund) med skott.

Elda och Gonzo parade sig tre gånger på hästgården i Skåne där Gonzo bor. Går det som vi hoppas föds det valpar i januari som blir klara att flytta till nya hem i mitten av mars.

Är du intresserad av en valp från den här kombinationen, mejla lyckodraken@me.com och berätta kort vem du är och varför du vill ha en pumi. Det går inte att lova någon att köpa valp innan de är födda och innan vi träffats, men jag sparar dina uppgifter så hörs vi av senare.

Här är fler bilder på Gonzo och Elda: